Introductie Ozobot

Ozobot is misschien wel de kleinst programmeerbare robot maar de mogelijkheden zijn eindeloos!

Ozobot heeft aan de onderzijde sensoren waarmee hij lijnen en kleuren herkent. Ozobot kan die lijnen volgen en kleurcodes herkennen om vervolgens de bijbehorende opdrachten uit te voeren. Voor jonge kinderen is het bijvoorbeeld leuk om schrijfpatronen te tekenen. Een robotje dat die zelfgetekende schrijfpatronen volgt, is een leuke beloning. Oudere kinderen kunnen worden uitgedaagd om op een slimme manier kleurcodes toe te passen om hun Ozobot eerder als die van klasgenoten een bepaald parcours te laten afleggen. En wat te denken van de denkstappen die kinderen moeten zetten bij de spelling van werkwoorden? Ozobot helpt de kinderen de discipline op te brengen om die denkstappen werkelijk te maken.

Ozobot kan ook gebruikt worden in combinatie met apps op een tablet. Er zijn allerlei leerzame, creatieve en vermakelijke apps. Om kinderen te laten programmeren, kan de online-omgeving Ozoblockly worden gebruikt. Deze is vergelijkbaar met de programmeertaal van Scratch.

In deze workshop ervaren leerkrachten zelf hoe de Ozobot wordt gebruikt en tegen welke uitdagingen de kinderen zullen aanlopen. Deelnemers maken kennis met de robots, het tekenen van lijnen en het gebruiken van kleurcodes, de verschillende apps, met Ozoblockly en met lesmaterialen.